Veilig internetten en Mediawijsheid
Vanaf groep 6 zullen de kinderen vaker werken met internetopdrachten (informatie zoeken, maken van een werkstuk enz.).De kinderen zullen moeten leren werken met internet als informatiebron. Als zoekmachine wordt door de kinderen thuis vaak automatisch Google gebruikt. De hoeveelheid hits maken het er niet makkelijker op om de juiste informatie te vinden. Daarom maken we op school gebruik van (kinder)zoekmachines die in een kant-en-klare map staan, waaronder:
Davindi (van Kennisnet)

Meester Sipke
Dabedoo
8-12 info
digitheek voor kinderen

Ook wijzen we de kinderen erop om goed na te denken over een zoekwoord.
Wij vinden het belangrijk dat de kinderen weten dat er veel goede informatie te vinden is op het internet maar ook dat ze er minder leuke dingen kunnen tegenkomen (bewust of onbewust). En wat ze daar dan mee moeten doen. We willen de kinderen graag leren om dit soort zaken bespreekbaar te houden. We willen onze kinderen graag mediawijs maken. Daarom hebben we met elkaar een aantal afspraken gemaakt over bijv. e-mailgebruik, persoonlijke gegevens op internet, chatten en internetspellen (doe je thuis). En wat doe je wanneer je dingen op internet ziet die niet prettig zijn? Deze onderwerpen en andere mediawijsheden worden aan het begin van ieder schooljaar in de groepen 5 t/m 8 besproken aan de hand van het internetcontract. Pas na ondertekening van dit contract mogen de kinderen gebruik maken van het internet. De kinderen in de groepen 7 en 8 doen ieder jaar mee met Mediamasters.
Hoewel het gebruik van Sociale Media op school niet zijn toegestaan, wordt er wel met de kinderen besproken hoe bijv. om te gaan met wachtwoorden en vooral met elkaar. We vinden het belangrijk om ook het gebruik van deze Sociale Media met elkaar te bespreken en met name de kinderen te adviseren om er over te praten wanneer ze het gevoel hebben dat er minder leuke dingen gebeuren in bijv. een chat-omgeving of in een groeps-app.
Wilt u als ouder een aantal tips hoe hier mee om te gaan? Een opgestelde top 10 kunt u deze hier lezen.
Een handig hulpje om te zien welke media geschikt zijn voor uw kind(eren): Mediasmarties
Andere websites met veel info over media-opvoeding: Mediawijzer.net en mediaopvoeding.nl

Thema-avond Mediawijsheid

Om de paar jaar wordt een thema-avond "Sociale Media en Mediawijsheid" georganiseerd. 
Tijdens zo'n avond worden vooral ervaringen gedeeld, wordt van elkaar geleerd en is voor veel ouders het stukje bewustwording erg belangrijk. Onder leerlingen van groepen 5 t/m 8 hebben hebben we dan vooraf een enquête afgenomen om te onderzoeken hoe zij omgaan met sociale media (de leuke en minder leuke aspecten). De uitkomst wordt tijdens de avond gepresenteerd.
Veel indruk maakt ook dit filmpje, waarin nog eens duidelijk naar voren komt hoe belangrijk het is om een Facebook- of ander profiel op de juiste manier af te schermen. In de groepen 6 t/m 8 hebben de leerlingen dit filmpje ook gezien tijdens het bespreken van het internetcontract.
Klik op de link voor uitleg van het aanpassen van een Facebook-profiel.
Tot slot: een heleboel tips voor veilig internetten voor kinderen en voor volwassenen.